Norsk Vann bedt KDD besvare følgende spørsmål knyttet til når et underskudd kan fremføres utover fem år. Spørsmålet har relevans ved etablering av nye bolig- eller hytteområder. Bruk av underskuddsfond er stadig mer utbredt og Norsk Vann ser derfor behov for å avklare følgende fire spørsmål:
- I hvilke tilfeller har kommunene anledning til å forlenge fristen for framføring av et underskudd, med hjemmel i selvkostforskriften § 8, 3. ledd, 4. setning?
- Hvilke krav stilles til kommunene for dokumentasjon, identifisering og håndtering av et slikt underskudd? Det ville være nyttig om dere kunne peke på relevante hjemler i forskrift eller lov som krever slik dokumentasjon.
- Hvilke krav stilles for å kunne skille mellom overskudd/underskudd som må disponeres/dekkes inn innenfor femårsfristen i tråd med hovedregelen, og delunderskudd som dekkes inn senere i henhold til unntaket i § 8, 3. ledd, 4. setning?
- Hvordan bør kommuner håndtere situasjoner hvor det fremføres underskudd knyttet til et spesifikt område, særlig med tanke på regelen om at det ikke er adgang til å både avsette et overskudd og bruke av et tidligere års overskudd i samme år?
Svar på spørsmål 3 og 4 KDD:
Oppsummert er svaret slik:
Forskrift om beregning av samlet selvkost for kommunale og fylkeskommunale gebyrer § 8 tredje ledd, fjerde punktum åpner for at et underskudd i visse tilfeller kan dekkes inn senere enn fem år etter at det oppstod. Dette gjelder imidlertid bare hvis det er nødvendig for å unngå at dagens brukere betaler for fremtidig bruk av gjennomførte investeringer. Unntaket i gir altså ikke adgang til at kommunen kan forlenge den generelle fristen for
framføring av overskudd og underskudd i selvkostregnskapet utover fem år.
Dersom en kommune velger å benytte seg av adgangen til lengre inndekningstid enn fem år for visse kostnader/et slikt delunderskudd, må dette identifiseres og håndteres. Dette vil være nødvendig for å kunne skille mellom over/underskudd som må disponeres/dekkes inn innenfor femårsfristen i tråd med hovedregelen på fem år, jf. § 8 andre ledd andre ledd tredje punktum og tredje ledd tredje punktum, og (del)underskudd som dekkes inn senere i tråd med unntaket i § 8 tredje ledd fjerde punktum.
For de tilfellene hvor kommunen bruker § 8 tredje ledd fjerde punktum, vil det være mulig å dekke inn et underskudd etter hovedregelen på fem år og samtidig føre videre et nytt underskudd samme år etter unntaksregelen. Dette fremgår ikke av dagens veileder til selvkostforskriften, og vi vil endre dette ved neste revisjon av veilederen.
Du kan lese det grundige og fullstendige svaret fra KDD her.
KDD har av praktiske årsaker valgt å svare både Hjartal kommune og Norsk Vann i samme brev. Spørsmålene fra Hjartal kommune og Norsk Vann er likevel sendt inn uavhengig av hverandre.